Image Image Image Image Image Image Image Image Image

05 nov

Door

Wat is wei eiwit?

november 5, 2020 | Door |

Vandaag willen we met jullie iets verder in gaan op eiwitpoeder. Er zijn heel veel verschillende soorten eiwitpoeders, gemaakt van vlees, ei, plantaardige bronnen zoals soja, hennepzaad of rijst.

Dit artikel zal uitgebreid in gaan op wei eiwit, ook wel bekend onder de engelse naam whey protein. Met ‘eiwitshakes’ wordt doorgaans deze vorm van eiwit bedoeld en ze hebben een heuse naam opgebouwd in de fitness industrie. De vraag ‘gebruik je ook shakes?’ is onder beginners een die met regelmaat wordt gesteld.

Om verdere uitleg te geven is het goed om eerst wat theorie in te duiken. Niet al het eiwit is namelijk gelijk. Om goed te begrijpen waarom whey zo goed is, moeten we eerst een stukje achtergrondinformatie duidelijk krijgen over het aminozuurprofiel.

 

Bekijk hier de Total Bodyshop Deals en kortingscodes van dit moment >>

 

Aminozuurprofiel

Als je een eiwit héél erg ver zou uitvergroten, zou je zien dat het is opgebouwd uit verschillende bouwblokken. Deze bouwblokken noemen we aminozuren. Het aminozuurprofiel van een voedingsmiddel zegt iets over in welke mate de aminozuren uit het voedingsmiddel overeenkomen met het aminozuurprofiel van het lichaam. Er zijn heel veel verschillende soorten aminozuren in de natuur, maar voor ons lichaam zijn er 20 interessant.

Afhankelijk van leeftijd zijn er 9 of 10 hiervan essentieel. Een essentieel aminozuur betekent dat ons lichaam deze niet zelf kan aanmaken en dat deze opgenomen moet worden uit voeding.

De niet essentiële aminozuren kan het lichaam zelf samen stellen als dat nodig is. Dit betekent echter niet dat deze aminozuren geen nut of functie hebben, of dat je ze optimaal gezien niet uit voeding binnen zou krijgen. 8 uur slaap ten opzichte van 5 uur slaap is ook niet essentieel, maar wel gunstig.

Dat een voedingsmiddel veel eiwit bevat wil dus niet meteen zeggen dat het voedingsmiddel goed is voor spieropbouw. Als we het eventjes heel eenvoudig maken: Stel je voor dat er in elke cel in ons lichaam 20 bakjes zijn, voor elk aminozuur 1 bakje. Een geel bakje, een groen bakje, een zwart bakje, een blauw bakje, etc. Onze voeding bevat ook bakjes, gevuld met kleuren en dient ervoor om de bakjes in onze cellen aan te vullen.

Laten we voor het gemak zeggen dat voor spieropbouw het lichaam het liefste 100 gram eiwit binnen krijgt, met van elke kleur 5 gram (de onderlinge verhouding van deze kleuren zou je het aminozuurprofiel kunnen noemen). Het heeft dan heel weinig zin om 100 gram aan alleen blauw, of alleen rood binnen te krijgen. Je wilt het liefste van elke kleur iets. In deze (veel te eenvoudige) vergelijking is het verschil tussen essentiële en niet essentiële aminozuren ook goed uit te leggen.

Laten we zeggen dat blauw en geel essentiële aminozuren zijn en groen niet. Als je geen groen binnen krijgt, kan je uit blauw en geel ook groen maken. dit betekent echter wel dat je de voorraad van blauw en groen leeg trekt, terwijl je er ook voor had kunnen kiezen om voeding te eten waar het groene bakje mee aangevuld zou worden.

Wat is wei eiwit eigenlijk?

Wei eiwit wordt gemaakt uit melk, als restproduct van de kaasindustrie. Wanneer kaas wordt gemaakt blijft er een vloeistof over. Het vocht dat je soms bovenop kwark ziet drijven, is wei. Vroeger werd deze vloeistof weggegooid door kaasfabrikanten, omdat ze er niets mee konden. Tegenwoordig wordt deze vloeistof bewerkt totdat wei poeder ontstaan. Het aminozuurprofiel van wei poeder is zeer goed en wei poeder bevat hoge levels van de essentiele aminozuren.

 

 

Verschillende soorten wei eiwit

Zoals je misschien wel weet zijn er heel veel verschillende soorten eiwitpoeders. Om eens een kijkje te nemen wat er zo allemaal te koop is kan je hier eens een kijkje nemen.

In dit artikel laten wij de poeders die niet uit de vloeistof waar we het net over hadden buiten beschouwing, maar het is goed om te weten dat er heel veel verschillende opties zijn die deze wei vloeistof zouden kunnen vervangen als basis. Zoals in het begin genoemd, denk aan vlees, of ei, of soja.

De mate van bewerking bepaalt welke soort eiwitpoeder er ontstaat. Concentraat, isolaat en hydrosylaat zijn op volgorde van bewerking allemaal gemaakt uit deze vloeistof die overblijft bij kaasproductie. Concentraat bevat vaak rond de 80% eiwit, wat lactose en een beetje vet. Wanneer concentraat nog verder wordt gezuiverd ontstaat isolaat. Isolaat heeft een eiwit percentage van boven de 90% en bevat veel minder lactose. Mensen met een lactose intolerantie kunnen soms wei concentraat niet verduren, terwijl wei isolaat geen probleem is.

Wanneer het poeder nog verder wordt bewerkt krijgen we hydrolysaat. In dit poeder zijn de grote blokken eiwit al deels afgebroken in losse aminozuren. Hierdoor hoeft het lichaam minder werk te doen en is de opname sneller. Sommige fabrikanten voegen nog extra stoffen toe, zodat de opname nog beter en efficiënter loopt. Een goed voorbeeld hiervan vind je hier!

Wat doet wei eiwit?

Nu we weten wat wei eiwit is, is het tijd om te bespreken waarom wei zo goed is in wat het doet. Eigenlijk hebben we dit al heel kort besproken, namelijk dat het aminozuur profiel zeer goed is. De aminozuren uit wei komen heel erg overeen met die van ons lichaam. Hierdoor kan ons lichaam heel efficiënt gebruik maken van de eiwitten uit wei poeder. Zelfs zo goed dat wei poeder een betere eiwitscore heeft dan de gouden standaard, namelijk ei.

Daarnaast bevat wei eiwit erg veel leucine. Leucine is een essentieel aminozuur dat uitgebreid onderzocht is. Uit al dit onderzoek is gebleken dat leucine een zeer belangrijke rol speelt bij spiereiwit synthese. Wanneer het lichaam voldoende leucine binnen krijgt zal het de knop voor spier opbouw makkelijker aan zetten, waardoor je zult gaan herstellen en wellicht zelfs groeien als de omstandigheden daarvoor correct zijn.

Tot slot wordt wei eiwit heel snel opgenomen, veel sneller dan eiwit uit bijvoorbeeld een stuk vlees. Na een lange periode van niets eten, of bijvoorbeeld vlak na een training is dit gunstig. Ook qua gemak scoort wei eiwit hoog. Het is lang houdbaar en je hebt alleen wat water en een paar secondes nodig om een flinke dosis eiwit binnen te krijgen. Wei eiwit kan op die manier goed bijdragen aan het binnenkrijgen van voldoende eiwit. Voor veel mensen is dit soms een flinke uitdaging.

Het is echter goed om te onthouden dat wei eiwit, net als alle andere eiwitbronnen, bestaat uit aminozuren. Wanneer je voeding voldoende aminozuren bevat in de juiste verhoudingen, zal het toevoegen van een eiwitshake in je dieet niet perse extra voordelen hebben.

Bij sommige mensen kan wei eiwit voor buikklachten zorgen. Een opgeblazen gevoel of winderigheid. Wanneer dit het geval is kan je proberen de hoeveelheid wat te verminderen, of te kiezen voor een andere soort shake (andere bron, of wisselen van concentraat naar isolaat bijvoorbeeld).

Tot slot

Wij hopen dat we je het een en ander hebben kunnen leren over dit interessante supplement, of misschien zouden we het wel een voedingsmiddel kunnen noemen. Voel je vrij om vragen te stellen wanneer er nog onduidelijkheden zijn of wanneer je meer wilt weten van dit onderwerp of andere onderwerpen.

Team Total Body Shop

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen