Image Image Image Image Image Image Image Image Image

10 jul

Door

Wat is de houdbaarheid van eiwitpoeder?

juli 10, 2019 | Door |

Eiwitpoeder wordt vaak verkocht in grote potten. Het is dan ook niet gek dat de enorme pot nog niet helemaal op is nadat de houdbaarheidsdatum van eiwitpoeder al verstreken is. Toch vragen veel mensen zich af of de houdbaarheid van eiwitpoeder niet langer is dan dat de houdbaarheidsdatum aangeeft, aangezien het gewoon droog poeder is. Het is natuurlijk zonde van het geld om telkens een halve pot te moeten weggooien, maar omdat een grote pot nu eenmaal vaak voordeliger is dan een kleine pot kiezen we vaak voor de grote pot.

THT en TGT

Je kent ze wel, de THT en de TGT, maar wat houden ze nu precies in? Wanneer er op een product TGT staat, gaat het om een snel bederfelijk product. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals vlees, zuivel en groenten. Na de aangegeven houdbaarheidsdatum van een TGT product is het niet verstandig om deze alsnog te gebruiken. Er zijn ook producten waar in plaats van TGT, THT op staat.

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Na het verlopen van deze houdbaarheidsdatum zijn veel producten toch nog te gebruiken en mogen deze producten zelfs nog wettelijk verkocht worden in winkels. Wel kan de fabrikant na het verlopen van de THT de smaak, kleur en kwaliteit niet meer garanderen.

Oftewel tot aan de THT-datum is de smaak, kleur en kwaliteit van het product het meest optimaal. Wanneer je producten gebruikt met een verlopen THT, is dit in de meeste gevallen nog prima te consumeren, maar vergeet niet je zintuigen te gebruiken om te controleren of het product niet bedorven is.

Een van de bekendste eiwitshakes is Real Whey Shake (Link naar Body en Gym Shop)

Eiwitpoeder houdbaarheid

Wat is de houdbaarheid van eiwitpoeder? Doordat eiwitpoeder droog is, kan er op zich niet veel mis gaan. Bacteriën en schimmels zullen niet snel ontstaan in het droge poeder. Wel kan de smaak, kleur en kwaliteit van het poeder na het verlopen van de THT achteruitgaan. Hoewel eiwitpoeder niet snel bederft, is het altijd belangrijk om goed te kijken, te ruiken en te proeven om de kwaliteit van het eiwitpoeder vast te stellen.

Kan poeder bederven?

Het antwoord op de vraag: ‘Kan poeder bederven?’ is ja. Wanneer er in het poeder bacteriën en schimmels ontstaan, bederft het poeder. Omdat poeder droog is, zal dit gelukkig niet snel gebeuren. Je moet het poeder ook op de juiste manier bewaren om het bederven tegen te gaan.

Hoe moet je proteïne poeder bewaren om de houdbaarheid te verlengen?

Proteïne poeder, oftewel eiwitpoeder moet je op de juiste manier bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Ten eerste moet je er voor zorgen dat het poeder in een goed afgesloten pot/doos zit, zodat er geen zuurstof bij kan. Ten tweede moet je er voor zorgen dat je het eiwitpoeder bewaard op een donkere plek, dus niet op een plek waar zonlicht bij kan. Tot slot moet de ruimte waarin je het poeder bewaard koel zijn. Wanneer je het eiwitpoeder bewaard met het oog op de bovenstaande aandachtspunten kan je het eiwitpoeder langer bewaren dan de THT aangeeft.

Ook populair is de Real Isolate (Link naar Body en Gym Shop)

Maaltijdshake over datum

Droog eiwitpoeder kun je dus een geruime tijd bewaren ook na de THT-datum, maar hoe zit het met maaltijdshakes die over de datum zijn? Omdat je een shake meestal zelf maakt, zal er geen houdbaarheidsdatum op je shake staan. Het is dus van belang om te kijken wat de THT van het eiwitpoeder is en wat de houdbaarheidsdatum is van de andere producten die je aan jouw shake toevoegd. Wanneer je bijvoorbeeld producten toevoegd met een TGT die verstreken is, is dit niet aan te raden aangezien de kans groot is dat het product bedorven is. Gebruik je producten waarvan de THT verstreken is, kun je zelf beoordelen of het product nog eetbaar is.

Hoe lang kan je een eiwitshake bewaren?

Het ligt aan de ingrediënten die jouw eiwitshake bevat om de vraag ‘Hoe lang kan je een eiwitshake bewaren? te beantwoorden.

 • Melk: Gebruik een eiwitshake met melk niet meer nadat de TGT van de melk verstreken is en gebruik een eiwitshake met melk niet meer nadat deze langer dan een uur buiten de koelkast is geweest
 • Yoghurt: Voor yoghurt geldt hetzelfde als melk, dus gebruik de shake met yoghurt niet meer na het verstrijken van de TGT en ook niet als de shake langer dan een uur buiten de koelkast is geweest
 • Fruit: Fruit zal erg zacht worden wanneer het fruit lang in contact is met water, melk of yoghurt waardoor de shake minder lekker zal zijn
 • Havermout: Ook havermout zal net als fruit erg zacht worden, waardoor het niet lekker meer is

Wanneer je een eiwitshake maakt met alleen het poeder aangemaakt met water of melk kun je een eiwitshake eerder maken, bijvoorbeeld de dag ervoor. Zorg er dan in ieder geval voor dat de eiwitpoeder in een afgesloten beker zit en gekoeld wordt in een koelkast. Het is wel aan te raden om de eiwitshake voor consumptie te controleren of de shake niet bedorven is. Ook moet je vaak voor gebruik even goed schudden, zodat de shake goed gemengd is en het poeder niet op de bodem ligt.

Eiwitshake van te voren klaarmaken

Een eiwitshake die alleen eiwitpoeder met water of melk bevat, kan je dus van te voren klaarmaken. Na het klaarmaken van de shake moet je deze bewaren in een afgesloten beker in de koelkast. Een eiwitshake die naast poeder, water of melk nog meer ingrediënten bevat zoals fruit of havermout kun je het beste niet van te voren klaarmaken. Het fruit en de havermout zullen dan namelijk erg zacht worden, waardoor de shake niet zo lekker zal zijn. Lees ook: Hoe moet je een eiwitshake gebruiken.

Onze tip! Real Gainz (Link naar Body en Gym Shop)

Conclusie

De houdbaarheid van eiwitpoeder is dus in de werkelijkheid meestal langer dan de THT aangeeft. Wel moet je het eiwitpoeder dan:

 • In een gesloten pot/doos bewaren
 • Op een donkere plek bewaren
 • Op een koele plek bewaren
 • Voor gebruik controleren door je zintuigen te gebruiken

De meeste eiwitshakes kun je van te voren klaarmaken. Het is dan belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • Bewaar de eiwitpoeder in een afgesloten beker
 • Bewaar de shake in de koelkast
 • Controleer de houdbaarheid van alle ingrediënten
 • Denk er aan dat ingrediënten zoals fruit en havermout zacht zullen worden als ze in contact komen met water of melk
 • Gebruik je zintuigen voor de consumptie van een eiwitshake