Image Image Image Image Image Image Image Image Image

31 jan

Door

Eiwitten, wat doen ze?

januari 31, 2020 | Door |

Eiwitten, wat doen ze eigenlijk? Eiwitten zijn een van de belangrijkste voedingsstoffen voor sporters, en worden terecht gezien als de bouwstenen je lichaam en spieren. Als sporter is het belangrijk om je lichaam te voeden met eiwitten,

Eiwitten, wat doen ze?

De eiwitten worden afgebroken tot aminozuren in je lichaam, en dit heeft verschillende functies. Zo zorgt dit onder andere voor:

 • Bijdrage aan de groei van spiermassa
 • Het herstel van spieren na de training
 • Tegengaan van spierafbraak
 • Opbouw van spierkracht
 • Ondersteunt de botten

Al deze functies zijn belangrijk voor progressie in je training. Zeker bij intensieve training is voldoende toevoer van eiwitten essentieel omdat je lichaam dan veel meer eiwitten afbreekt in je spieren.

 

Waar zit eiwit in?

Eiwit zit in vrijwel elk product, maar er zijn er een aantal met een erg hoog eiwitpercentage. Een maaltijd met deze producten erin kan je dus al snel helpen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Denk aan het volgende:

Dierlijk eiwit Eiwit per 100 gram Plantaardig eiwit Eiwit per 100 gram
Ei 13 Sojabonen 37
Tonijn 24 Havermeel 15
Kipfilet 30 Beschuit volkoren 16
Kalkoenfilet 25 Tofu 12
Gerookte zalm 25 Hennepzaad 33
Biefstuk 24 Pindakaas 26
Markreel 24 Chiazaad 20

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer artikelen met veel eiwit, maar dit is slechts een indicatie van wat mogelijk is. Daarnaast is het ook mogelijk om een eiwitshake te gebruiken. Vaak doen mensen dit omdat je dan vrij gemakkelijk een goed aantal eiwit binnenkrijgt.

Als je ervoor kiest om een eiwitshake te gebruiken kun je dit op verschillende manieren doen. Natuurlijk kun je deze gewoon na je training mengen met water en opdrinken, maar er zijn veel meer mogelijkheden.

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

Hoeveel eiwit je nodig hebt hangt af van een aantal factoren:

 • Hoeveel je weegt
 • Hoe zwaar je traint
 • Of je wilt afvallen of aankomen
 • De type training die je doet

Als je vrij inactief bent raden we aan om ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Dit aantal loopt op als je intensief traint en als je veel aan krachttraining doet. We raden aan om maximaal 2,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnen te krijgen.

Een echte aanrader!

Prijs : 34,90 29,50

Real Gainz: Kwalitatief snel en gemakkelijk aankomen in spiermassa en gewicht. Maar liefst 42 gram eiwitten per serving!

Beoordeeld:
Contact Seller
X

Contact Seller

  • param1
  • param2

 

Het meeste uit je eiwitten halen

Wij adviseren een hoge eiwitinname binnen 90 minuten na je training omdat je eiwitsynthese op dit moment het hoogst is. Op deze manier zal er voldoende toevoer van aminozuren naar je spieren zijn na een intensieve training, en dit is belangrijk voor spierherstel. Het belangrijkste blijft natuurlijk wel de totale eiwitinname over een gehele dag.

Ook is de eiwitsynthese hoog wanneer je slaapt. Voor spieropbouw kun je dus een nachteiwit voor het slapengaan innemen, bijvoorbeeld kwark of een caseïne eiwit.

Verder raden we aan om je maaltijden te verdelen over de dag. Op deze manier geef je je lichaam de tijd om alle voedingsstoffen te verwerken. Houd 2-3 uur tussen elke maaltijd, en neem niet meer dan 60 gram eiwit per maaltijd.