Image Image Image Image Image Image Image Image Image

23 feb

Door

Eiwitshake voor het slapen: goed of slecht?

februari 23, 2019 | Door |

Eiwitshakes zijn vandaag de dag razend populair onder de sporters. Eiwitshakes worden ook wel proteïneshakes genoemd. Er zijn tegenwoordig veel verschillende smaken en soorten eiwitshakes. De populariteit van eiwitshakes neemt dus toe, maar veel sporters hebben ook vragen over het gebruik van eiwitshakes. Veel gestelde vragen zijn bijvoorbeeld waar eiwitten in zitten, of het verstandig is om eiwitshakes te consumeren als sporter of is een eiwitshake voor het slapen goed of slecht?

Welke werking hebben eiwitten?

Het trainen van je spieren gaat gepaard met spierschade. Tijdens het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in je spier. Deze scheurtjes zorgen er uiteindelijk voor dat je spieren kunnen groeien. Wel is het belangrijk dat deze scheurtjes hersteld worden door middel van eiwitten. Eiwitten hebben een dubbele werking. Enerzijds zorgen eiwitten er voor dat scheurtjes die ontstaan zijn tijdens het sporten hersteld worden. Anderzijds zorgen eiwitten er voor dat de spiergroei gestimuleerd wordt.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt hangt af van de hoeveelheid sporten. Een persoon die niet sport heeft uiteraard de minste eiwitten nodig, omdat de spierschade beperkt blijft. Per kilogram lichaamsgewicht heeft een niet-sporter 0,8 gram eiwitten per dag nodig. Een duursporter heeft 1.2 gram eiwitten per dag nodig per kilogram lichaamsgewicht. Een krachtsporter heeft de meeste eiwitten per dag nodig, namelijk 1.5 tot 1.8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een voorbeeld van de berekening is als volgt: een duursporter van 80 kilogram moet per dag 96 gram eiwitten consumeren.

De hierboven genoemde hoeveelheden zijn hoeveelheden die niet overschreden moeten worden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat meer eiwitten dan nodig niet goed zijn voor je lichaam. Wanneer je te veel eiwitten consumeert of als je wilt afvallen met shakes worden andere belangrijke stoffen verdrongen zoals: koolhydraten. Koolhydraten zijn ook belangrijk voor sporters. Kortom, het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden.

Interessant voor jou!

Whey Perfection van Body en Fit bevat per serving maar liefst 23 gram hoogwaardige Whey Proteïne, 3.6 gram glutamine en ruim 5 gram BCAA's. Met Whey Perfection bereik je door de unieke samenstelling meer resultaat per shake als met welke andere Whey Proteïne dan ook. De enige echte nummer 1 in whey eiwit! Pot a 2270 gram.

Prijs : € 39,90 € 34,90

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten zitten in veel verschillende productsoorten. Achter elk productsoort staat het product dat binnen de productsoort de meeste eiwitten bevat.

  • Vlees (De meeste eiwitten zitten in kipfilet.)
  • Vis (De vissoort die de meeste eiwitten bevat is zalm.)
  • Zuivel (In magere kwark zitten de meeste eiwitten.)
  • Ei (In gekookte eieren zitten de meeste eiwitten.)
  • Noten (De noot met de meeste eiwitten is de amandel.)
  • Peulvruchten (De meeste eiwitten zitten in linzen.)
  • Vleesvervangers (In vegetarische roerbakstukjes zitten de meeste eiwitten.)

Waar worden eiwitshakes van gemaakt?

Allereerst, wat zijn eiwitshakes nu precies? Eiwitshakes zijn opgebouwd uit aminozuren. Samengestelde aminozuren vormen eiwit. De meest gebruikte eiwitten in eiwitshakes zijn whey-eiwitten en het caseïne-eiwitten. Beide eiwitten komen uit koemelk. Tijdens het maken van kaas wordt halverwege het productieproces de koemelk gescheiden van het whey-eiwit. Na deze scheiding blijft de koemelk en het caseïne-eiwit over en deze worden ook gescheiden. Whey-eiwit en caseïne-eiwit zijn de meest gebruikte eiwitten in eiwitshakes.

Tegenwoordig zijn er ook eiwitshakes die gemaakt zijn van soja of zeewier. Een voordeel van een eiwitshake van zeewier is bijvoorbeeld dat zeewier naast eiwitten veel vezels bevat en dat zorgt er voor dat het makkelijker wordt om af te vallen, omdat je je sneller verzadigd voelt door vezels. Een voordeel van soja eiwitshakes is dat deze eiwitshake ook voor veganisten geschikt is.

Wat zijn de verschillen tussen whey-eiwitten en caseïne-eiwitten?

Whey-eiwitten worden sneller opgenomen in de darmen en komen dus sneller in je bloedsomloop terecht. Whey-eiwitten worden daarom ook wel ‘snelle eiwitten’ genoemd. Caseïne-eiwitten worden veel langzamer opgenomen in je bloed en hebben daarom ook de bijnaam ‘trage eiwitten’. Caseïne-eiwitten duren er dus langer over voordat deze terecht komen in je bloedsomloop, maar daar tegenover kan je wel langer profiteren van caseïne-eiwitten dan van whey-eiwitten. Een derde verschil tussen whey-eiwitten en caseïne-eiwitten is dat whey-eiwitten bijdragen aan de groei van je spieren en dat caseïne-eiwitten er voor zorgen dat de afbraak van spiereiwitten
verminderd worden.

Tot slot is er nog een verband tussen leeftijd en welk soort eiwit het nuttigste is. Uit onderzoek is gebleken dat spieren van jongeren beter reageren op een caseïne shake en ouderen meer baat hebben bij whey-eiwitten.

Ook geweldig

Deze whey isolaat heeft de hoogst mogelijke zuiverheid. Dat zie je onder andere aan het hoge eiwitpercentage en het lage gehalte aan lactose

Prijs : €29,95 €24,95

Hoe moet je eiwitten gebruiken?

In verschillende studies is gebleken dat het beste resultaat behaald werd door het gebruik van zowel whey-eiwitten en caseïne-eiwitten. Dit betekent dat het dus goed is om whey-eiwitten en caseïne-eiwitten gezamenlijk in te nemen. Wel is het belangrijk om de balans tussen whey-eiwitten en caseïne-eiwitten per situatie aan te passen. Rondom je trainingen is het verstandig om meer whey-eiwitten dan caseïne-eiwitten te consumeren. In rust-periodes is het daarentegen juist verstandig om meer caseïne-eiwitten te consumeren dan whey-eiwitten.

Is het verstandig om eiwitshakes te consumeren?

In je lichaam komen van nature eiwitten voor. Je lichaam kan alleen niet alle eiwitten zelf produceren en daarom krijg je deze eiwitten bijvoorbeeld binnen via je maaltijden. Wanneer je veel sport, heb je uiteraard meer eiwitten nodig. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen zodat je spieren kunnen herstellen en groeien, kan je eiwitshakes consumeren.

Wanneer kun je eiwitshakes het beste gebruiken?

Eiwitshakes consumeer je in de meeste gevallen met als doel je spieren te laten herstellen en te laten groeien. Zoals hierboven uitgelegd, worden whey-eiwitten gebruikt rondom de trainingen en caseïne-eiwitten in de rustperiodes. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar jouw sporttijden. Wanneer kun je het beste een eiwitshake drinken? Sport je in de ochtend, is het dus slim om een eiwitshake te consumeren in de ochtend. Sport je juist in de avond, dan is het juist verstandig om een eiwitshake voor het slapen te consumeren. Belangrijk is wel dat een eiwitshake geen maaltijd is. Stel je consumeert in de ochtend een eiwitshake, moet je niet vergeten daarnaast gewoon te ontbijten.

Is een eiwitshake voor het slapen goed of slecht?

Het is niet slecht om een eiwitshake voor het slapen te consumeren. Het is alleen belangrijk om het met de juiste reden in de avond een eiwitshake te consumeren. Wanneer je in de avond sport en daarna een eiwitshake consumeert, heeft je lichaam in de nacht de tijd om te herstellen. Wel is het belangrijk dat er in de eiwitshake die je consumeert voor het slapen meer caseïne-eiwitten dan whey-eiwitten bevatten. Al met al kan het dus zeker geen kwaad om ‘s avonds na het sporten nog een eiwitshake te consumeren.

Een eiwitshake voor het slapen

U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor uw favoriete eiwitshake. Daarom hebben wij de beste eiwitshake aanbiedingen van Body en Fitshop voor u op een rijtje gezet.